Att välja rätt nätmäklare för handel med aktier och fonder är avgörande för att maximera avkastningen och minimera kostnaderna. Här är en beskrivning av svenska nätmäklarna inom aktier och fonder.

1. Avanza
Avanza är Sveriges största nätmäklare och en favorit bland småsparare och professionella investerare. De erbjuder ett brett utbud av tjänster inklusive aktie- och fondhandel, pensionssparande och låneprodukter. Avanza är känt för sina låga avgifter, användarvänliga plattform och utmärkta kundservice. De erbjuder också Avanza Zero, en avgiftsfri indexfond.

2. Nordnet
Nordnet är en annan stor aktör på den svenska marknaden som erbjuder omfattande tjänster för både aktie- och fondhandel. Deras plattform är lätt att använda och de erbjuder konkurrenskraftiga avgifter. Nordnet har även ett socialt nätverk för investerare, Shareville, där användare kan dela och följa investeringar.

3. Swedbank
Swedbank erbjuder en komplett uppsättning banktjänster inklusive aktie- och fondhandel. Trots att deras avgifter kan vara något högre jämfört med renodlade nätmäklare, kompenserar de med omfattande rådgivning och en stabil plattform. Swedbank är ett bra val för de som vill ha alla sina finansiella tjänster samlade på ett ställe.

4. SEB
SEB är en annan storbank som erbjuder aktie- och fondhandel. Deras plattform är robust och de erbjuder en mängd olika investeringsalternativ. SEB är särskilt starka inom fondutbud och erbjuder ett brett spektrum av egna fonder samt externa alternativ.

5. Handelsbanken
Handelsbanken är känd för sin personliga service och stabilitet. Deras nätmäklartjänster är välutvecklade och de erbjuder både aktie- och fondhandel med ett brett utbud av investeringsprodukter. Avgifterna är konkurrenskraftiga, och de erbjuder en rad olika kontotyper inklusive ISK och kapitalförsäkring.

6. Länsförsäkringar
Länsförsäkringar erbjuder omfattande bank- och försäkringstjänster, inklusive handel med aktier och fonder. Deras plattform är användarvänlig och de erbjuder ett bra utbud av egna och externa fonder. Länsförsäkringar är särskilt starka inom sparande och pensionslösningar.

7. Danske Bank
Danske Bank erbjuder en robust handelsplattform för aktier och fonder. De har konkurrenskraftiga avgifter och ett brett utbud av investeringsalternativ. Danske Bank är särskilt populära bland professionella investerare på grund av deras avancerade verktyg och analyser.

8. Skandia
Skandia erbjuder ett brett utbud av finansiella tjänster inklusive handel med aktier och fonder. Deras plattform är användarvänlig och de har ett starkt fokus på pensionssparande. Skandia erbjuder även en rad egna fonder och fond-i-fond lösningar.

9. SPP
SPP är specialiserade på hållbara investeringar och erbjuder ett brett utbud av fonder med fokus på miljö, socialt ansvar och governance (ESG). Deras plattform är lättanvänd och de har konkurrenskraftiga avgifter. SPP är ett bra val för de som vill investera med fokus på hållbarhet.

10. Degiro
Degiro är en internationell nätmäklare som erbjuder mycket låga avgifter för aktie- och fondhandel. De har en enkel och effektiv plattform som passar både nybörjare och erfarna investerare. Trots att de inte är en svensk mäklare, har de blivit populära i Sverige tack vare sina låga kostnader och breda utbud av investeringsmöjligheter.


Valet av nätmäklare beror på individuella behov och preferenser. Avanza och Nordnet är de mest populära på grund av sina låga avgifter och användarvänliga plattformar. Storbanksalternativ som Swedbank, SEB och Handelsbanken erbjuder stabilitet och omfattande tjänster, medan specialiserade mäklare som SPP och Degiro tillför unika fördelar som hållbarhet och låga kostnader. Oavsett val är det viktigt att jämföra avgifter, tjänster och användarrecensioner för att hitta den bästa nätmäklaren för dina investeringsbehov.